90 درصد معادن و صنایع وابسته آنها در کشور در زمره معادن کوچک مقیاس هستند که البته سهم کمتری ( حدود 20 درصد ) از جریان گردش اقتصادی و تولید ثروت بخش معدن را به خود اختصاص داده اند . از طرفی سهم 70 درصدی اشتغالزایی این گروه پر جمعیت از معادن به اهمیت آنها افزوده است . این سهم 700 هزار نفری اشتغال در زنجیره ارزش معادن کوچک مقیاس سهم قابل توجهی از بازار کار کشور می باشد که اهمیت این بنگاههای تولیدی را نمایان می کند .
۱- معادن و صنایع کوچک مقیاس چه ویژگیهایی دارد؟
از مشخصات این معادن و صنایع معدنی می توان به
الف – نیاز به سرمایه گذاری کم
ب- بازگشت سرمایه سریعتر از صنایع بزرگ مقیاس
ج- اشتغالزایی بیشتر از معادن و صنایع بزرگ مقیاس
د- نیاز به نقدینگی و سرمایه گذاری کمتر
ه- نیاز به تامین ارز کمتر
و- سهولت در ایجاد زیر ساختها و دریافت مجوز ها
و … نام برد .
۲-فعالیت این بنگاهها کوچک مقیاس چه تاثیر و نقشی در اقتصاد کشور دارند؟
الف -در معادن کوچک مقیاس ؛ در حوزه ی مواد معدنی کم ارزش قطعا سهم اقتصادی کمتر و اگر در حوزه ی مواد فلزی و بخصوص فلزات استراتژیک در نظر بگیریم سهم بیشتری در اقتصاد خواهیم داشت. مابقی مواد معدنی در گستره فی مابین این دو گروه طبقه بندی می شوند . فعالیت این معادن باعث اشتغالزایی و تولید ثروت و رونق اقتصادی مناطق اطراف خود و البته تولید ثروت برای چرخه اقتصاد کشور خواهند شد .
ب- در صنایع کوچک مقیاس؛ هر چه از صنایع بالادستی به سمت صنایع پائین دستی برویم باعث افزایش ارزش افزوده و افزایش سهم اقتصادی این صنایع والبته افزایش اشتغالزایی این حلقه از زنجیره ارزش خواهیم شد. در اینجا نسبت اشتغالزایی به سهم اقتصادی در صورت افزایش سطح تکنولوژی معکوس خواهد بود . یعنی هر چه تکنولوژی در صنایع پائین دستی بالا می رود ارزش افزوده بیشتر و اشتغالزایی کمتر خواهد بود .
۳- در حال حاضر این معادن و صنایع کوچک با چه چالشهایی دست و پنجه نرم میکنند ؟
ما در سال 1399 در کارگروه تحقیقاتی شهید حسام خوشنویس بیش از 60 عنوان چالش برای حوزه ی معدن و صنایع معدنی شناسایی نمودیم که بخشی از این چالشها همان طور که در تصویر زیر مشخص است عواملی همچون مشکلات مالکیتی ، زیرساختی ، حقوقی ، فرسودگی ماشین آلات ، کاهش نقدینگی و سرمایه در گردش ، نبود بازار جزو چالشهای مشترک با بنگاههای دیگر اقتصادیست .
چالشهایی همچون معارضین محلی و نهادی ( منابع طبیعی و محیط زیست )، سرعت پائین توسعه اکتشافات نسبت به حلقه های بعدی زنجیره ارزش ، نحوه ی محاسبه و دریافت حقوق دولتی، نابسامانی در بازار عرضه ، برندینگ و رقابت ناپذیر بودن محصولات ،نبود ثبات در تصمیمات حاکمیتی این حوزه ( بخصوص در بخش بازرگانی) ، نابسامانی در قیمتگذاری محصولات و … از مشکلات و چالشهای خاص و در اولویت این حوزه از اقتصاد کشور می باشد .
۴- دولت چه مسئولیتی در قبال این صنایع کوچک دارد و باید چگونه از آنها حمایت کند؟
طبق قوانین بالادستی که در حوزه ی معدن و صنایع معدنی ترسیم و تصویب شده است که فهرست وار در ذیل به آن اشاره خواهیم نمود ؛
1– قانون اساسی ( 19 اصل مرتبط با معدن )
2- قانون معادن( 37 ماده + 49 تبصره)
3-آئین نامه اجرایی قانون معادن(122 ماده + 130 تبصره)
4 -قانون نظام مهندسی معدن( 37 ماده +16 تبصره)
5 -آئین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن ( 130 ماده + 47 تبصره)
6 -سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ( تمام بند ها منطبق بر بخش معدن نیز می باشد )
7 -برنامه راهبردی وزارت صمت ( تعیین اهداف کمی برای تولید محصولات صنایع معدنی)
8 -قانون برنامه پنجساله ششم توسعه (ماده 43 و تبصره های ذیل آن)
9 -نقشه راه معدن تا افق 1400 (اقدامات اجرایی لازم برای تحقق اهداف برنامه راهبردی وزارت صمت است)
10 -بیانیه گام دوم انقلاب (صفحه 8 به بعد – موارد بسیاری منطبق است)
11 -سند تحول دولت مردمی ( فصل چهارم – مبحث هفتم)
12 -الگوی ایرانی اسالمی پیشرفت ( تمام افق ها و تدابیر سال 1444 بر بخش معدن نیز منطبق است)
حاکمیت و بتبع آن دولتها موظف هستند شرایط و زیر ساختهای تولید ثروت بر اساس عدالت را رقم بزنند . این در حالیست که مشخصا در اصل 48 قانون اساسی ( توسعه عدالت محور) و اصول 44 و 45 قانون اساسی ( محوریت حاکمیت برای تولید ثروت در منابع انفالی ملی از جمله معادن) و مواد 2 و 4 قانون معادن به نقش این دو رکن اداره کشور در اداره معادن و صنایع وابسته اشاره شده است. مع الوصف تامین زیر ساختهای لازم و رفع موانع تولید بنگاه های اقتصادی، تامین ارز مورد نیاز، تامین حاملهای انرژی، آب، والبته مدیریت تامین خوراک زنجیره ارزش با دولت و به طور خاص با وزارت صمت خواهد بود. وظیفه ی خطیری که متاسفانه به دلیل بی توجهی در دولت دوازدهم منجر به تعطیلی 5000 واحد تولیدی معدنی در کشور شد . هرچند در دولت سیزدهم اتفاقات خوبی در حوزه ی معادن و صنایع کوچک معدنی رخ داده است ( مراجعه به لینک ؛ اخبار خوب و بد بخش حاکمیتی معدن در سال ۱۴۰۱ (iranminehouse.ir) ) اما به نظر می رسد راه طولانی تا اصلاح کامل فرآیندهای منتهی به افزایش سهم اقتصادی این حوزه که ثمره ی توسعه و تولید پایدار است می توان به اقداماتی اساسی در زمینه های ؛
1- صیانت از انفال ، 2-توسعه اکتشافات ، 3-توسعه بهره برداری و احیای معادن ، 4-توسعه صنایع معدنی، 5- توسعه زیر ساختها، 6- ارزآوری و تجارت خارجی، 7- توسعه منابع انسانی
اشاره نمود .